top of page

Kahve çekirdek çeşitleri ve onları birbirinden ayıran faktörler


Yerel bakkalınızın kahve reyonunda yürürken, muhtemelen bir noktada çantaların neredeyse tamamının olmasa da, üzerinde "Arabica Coffee" veya "Arabica Beans" yazdığını fark etmişsinizdir. Hiç neden merak ettiniz mi? Aslında birkaç farklı kahve çekirdeği türü vardır, Arabica en yaygın olanıdır ve dünya çapında üretilen kahvenin% 60 - 70’ini oluşturur, ancak Amerika Birleşik Devletleri’nde çok daha az yaygın olan başka türler de vardır. Çoğu zaman, kahvenin nasıl kategorize edildiğini ve pazarlandığını düşündüğümüzde, genellikle kavurma profilleri veya menşe kaynağı gibi şeyler düşünüyoruz. Bu bilgi, belirli bir kahveden ne bekleyeceğinizi belirlemede kesinlikle yardımcı olur, ancak tüm hikayeyi anlatmaz. Dışarıda ne tür kahveler olduğuna ve her birini benzersiz kılan şeylere daha yakından bakalım.

Kahve Çekirdeklerini Birbirinden Ayıran Karakterler

Burada tartışacağımız dört ana kahve çekirdeği türü vardır: Arabica (Coffee arabica), Robusta (Coffee caniphora), Liberica (Coffee liberica) ve Excelsa (Coffee liberica var. Dewevrei). Bu çeşitli kahve türlerini hangi farklılıkların tanımladığını keşfedelim.


ARABICA:

Daha önce de belirtildiği gibi, Arabica, Kuzey Amerika'da en yaygın (ve kesinlikle en çok pazarlanan) kahve türüdür. Bunun nedeni, aslında daha tatlı, daha hassas bir tada sahip olması ve kahvenin kendisinin daha az asidik olma eğiliminde olmasıdır. Arabica çekirdekleri, özellikle yağmurun bol olduğu deniz seviyesinden yüksek rakımlara sahip bölgelerde yetiştirilir. Aslında, yemyeşil yağmur ormanlarıyla tanınan Brezilya, dünyanın önde gelen Arabica çekirdeği ihracatçısıdır. Bitkilerin kendileri oldukça hassastır, makul miktarda budama ve çevresel faktörlere sürekli dikkat gerektirir. Coffee arabica türleri özellikle hastalığa eğilimlidir, bu nedenle büyük miktarlarda çiftçilik yapmak zor bir iştir. Bu, küresel pazarda çekirdek maliyetini önemli ölçüde artırıyor, ancak dünyadaki birçok kahve içicisi, daha yumuşak ve daha tatlı tadı nedeniyle farkı ödemekten mutlu. Popüler ama hassas çekirdek hakkında dikkat edilmesi gereken bir nokta, soğuk servis edildiğinde yada süt veya krema ile karıştırıldığında tadı biraz azaldığına dair bir şöhrete sahip olmasıdır. Durum böyle olsa da, içkiye yine de biraz daha lezzet katarken farkın muhtemelen fark edilmeyeceğini söylemek doğru olur.


ROBUSTA:

Küresel üretime gelince, Robusta kahve çekirdekleri listede ikinci sırada olmakla birlikte Avrupa, Orta Doğu ve Afrika’da en popüler kahve çekirdekleri. Güçlü ve genellikle sert tat profili ile bilindiği için adı sert ve sağlam anlamına gelen ‘’Robust’’ ’tan gelir, son derece yüksek düzeyde kafein içerir, bu da bitkinin Arabica türlerinden çok daha dayanıklı olmasını sağlar. Bunun nedeni, kafeinin doğal böcek kovucu görevi görmesi ve ağaç için büyük bir tehdidi ortadan kaldırmasıdır. Caniphora türleri de özellikle çevreye toleranslıdır, bu nedenle herhangi bir sayıda rakım ve iklimde yetiştirilebilir. Robusta, yanmış veya lastiksi tadım konusundaki ününden dolayı, çok sert kahvenin kültürel bir norm olduğu durumlar dışında, genellikle çok popüler bir kahve ürünü değildir. Ancak, yetiştirmek ve hasat etmek Arabica çekirdeklerinden çok daha kolay olduğundan, birçok çiftçi Robusta'yı satabildiklerinde daha yüksek kar elde etme eğilimindedir. Peki nerede kendini gösterir? Robusta, hazır kahveler gibi indirim hatları için kullanılabilir ve bazen koyu kavurmalarda dolgu maddesi olarak kullanılır. Belirli bir partide 3 ölçü Arabica'ya 1 ölçü Robusta kullanarak, bir kavurma makinesi ham çekirdek maliyetinde% 20'ye varan tasarruf sağlanabilir. Ancak, bu size, sonuç için ürün kalitesinden ödün vermek gibi geliyorsa, haklısınız. Yine de, market raflarında yerini bulan lezzetli, yüksek kaliteli Robusta kahvelerinin bazı örnekleri vardır. Bunlar genellikle küçük ölçekli kavurma makinelerinden yapılan tek kökenli kahvelerdir. En iyi Robusta kahve çekirdeklerinin lezzet profillerinde çikolata ve rom ipuçları bulunur, ancak gerçekte her zaman hazır değildir. Günün sonunda, bir fincan kahveye olan asıl ilginiz günlük bir doz kafein almaksa, muhtemelen standart bir fincan Robusta tercih ederseniz, sert tadı krema ve şekerle dengelemeniz aynı derecede iyi olacaktır.



LIBERICA:

Liberica kahve çekirdekleri nadir görülen bir ikramdır. Çiftçilerin operasyonlarını küresel bir pazarı gerçekten tatmin edecek şekilde ölçeklendiremeyecek kadar az üretimle birlikte çok özel iklimlerde yetiştiriliyorlar. Yine de, bu çekirdek hoş bir sürpriz olarak kabul edilir. Kahveyi deneyenlerin çoğu, aromayı meyve ve çiçeklere benzetiyor ve aromayı biraz "odunsu" bir tada sahip olarak tanımlıyor. Liberica kahvesinin inanılmaz derecede popüler olduğu bir dönem vardı. On dokuzuncu yüzyılın sonlarına doğru, artık "kahve pası" olarak bilinen bir bitki hastalığı, tüm gezegendeki Arabica bitkilerinin neredeyse tamamını ortaya çıkardı ve ortadan kaldırdı. Kahve çok büyük bir meta olduğu için, o noktada bile, hem çiftçiler hem de hükümet organları uygun ikameleri bulmak için yola çıktı. Filipinler, Liberica bitkisini kayda değer bir hacimde ilk hasat eden ve satan ülkelerdi ve tek tedarikçi olarak ülke ekonomisinin muazzam bir şekilde büyüdüğünü gördü. Bu noktada Filipinler bir ABD toprağıydı ancak ekonomisi büyüdükçe ulus bağımsızlığını ilan etti. Sonuç olarak, ABD sert ekonomik yaptırımlar uyguladı ve ülkeye tedarikleri kesti. Bu, nihayetinde küresel pazarda Liberica kahve çekirdeğinin düşüşüne yol açtı, çünkü başka hiçbir ülke Filipinler'in bir zamanlar öncülük ettiği üretimi gerçekleştiremedi.



EXCELSA:

Bugün tanıttığımız son kahve çekirdeği türü Excelsa'dır. Excelsa teknik olarak Liberica ailesinin bir üyesidir, ancak türleri aslında inanılmaz derecede farklıdır. Yukarıda açıklanan Liberica kahvesi gibi, Excelsa da esas olarak Güneydoğu Asya'da yetiştirilir ve dünya kahve üretiminin yalnızca küçük bir bölümünü temsil eder. Excelsa, ekşi ve meyveli bir tada sahiptir ve kahve tutkunları tarafından sıklıkla aranan benzersiz bir profil oluşturmak için hem açık hem de koyu kavrulmuş kahvelerin özelliklerini göstermesiyle bilinir.


Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page